backgroundbackgroundbackgroundbackgroundbackground
Separator

Třída 9.A - 2015/2016

Vážení rodiče,

 zdravím Vás z Benešovky a chci Vám oznámit, že Vaše děti příští čtvrtek končí základní školní docházku v naší škole. Abychom to spolu doválčili do úspěšného konce, tak potřebujete vědět, jak bude vypadat úplný závěr ve škole. Pořád platí, že své děti včas omlouváte a já Vám teď prozradím rozvrh posledních dnů školy. Budeme mít již zkrácené vyučování: středa 22. do 11.40 (pedagogická rada), čtvrtek 23. do 11,40 (slavnostní vyřazení), pátek 24. do 12,35 (bez plavání). Na poslední týden jsem dětem odhlásil obědy, protože budeme mimo školu. Pondělí až středu budeme mít vždy v 9,00 hodin sraz někde ve městě (koupání, zámek, kino, zmrzlina, pizza?) a končit budeme v 12,00 hodin a děti budou odcházet samostatně domů. Vysvědčení si rozdáme ve čtvrtek 30. 6. . Já, se na Vás těším na slavnostním vyřazení na pardubické radnici a s každým bych se rád pozdravil a rozloučil, i když věřím, že se už budeme zdravit a bavit pořád, protože nás budou spojovat zážitky dětí. Přidávám fotky z pondělka, kdy paní učitelka Schoberová zorganizovala o velké přestávce dějepisný výlet do zlatých šedesátých let, kdo není na fotkách, neměl kostým.

Informoval a fotil HE2

 

Dostali jsme se mezi republikové softballové profesionály. Odehráli jsme s nimi turnaj v Chocni a skončili na jedenáctém místě. Jak říkala moje babička " co Tě nezabije, to Tě posílí", tak v tomto duchu turnaj pro nás proběhl. Z Chocně jsme se vrátili živí a posílení. Dík patří chlapcům, hrdinům z 9. A (mimo Martina Staňka).

Zažil a fotil, porážkami zocelený, HE2

Bohužel musím zájezd do IQ Landie v Liberci zrušit. Jelikož asi 20% žáků výlet neuhradilo, došlo by pro ostatní k neúnosnému navýšení ceny. 

Děkuji za pochopení HD

Už je to tradice, že každé soustředění má nějaké téma, na které se všichni připravíme. Nyní to byla olympiáda v Riu. Pravda, ve vlaku jsme budili trochu více pozornosti, ale jinak nám to slušelo. Reprezentovali jsme skoro celý svět. Měli jsme krásné počasí a všechny tréninkové plány jsme splnili. Tradičně libový byl fotbálek, starší vyhráli, takže žádné překvapení. Nově jsme hráli volejbal a zlato patří nečekaně dospělým. Jenom to koupaliště nám nevyšlo. Pro 9. A to byla derniéra, 8. A se může těšit na příští rok, kdy budou nejstaršími a možná, že vyhrají fotbálek.

S dětmi prožili Petra Štrofová, Zorka Paarová, Martin Skřivánek, zapsal a fotil HE2

Chlapci i dívky jsou vítězi krajského finále atletického čtyřboje ZŠ. Závodili jsme ve Svitavách 31. 5. Nejhodnotnějšími výkony byly ve výšce 182 cm Luďka Dernera a 154 cm Katky Tamchynové. Čeká nás republikové finále v Břeclavi, tak nám držte palce.

Družstvo vedl Martin Skřivánek, zapsal a fotil HE2

Chlapci z 9. A jsou vítězi krajského finále v softballu ZŠ. Hráli jsme v Pacos aréně na Dukle. Všechny zápasy, celkem čtyři, jsme vyhráli. Asi nejvíc překvapení jsme byli my. Čeká nás republikové finále v Chocni. Tak nám držte palce.

Družstvo trénoval, zapsal a fotil HE2

V rámci oslav výročí narození Karla IV. se naši žáci zúčastnili výtvarné soutěže Jak to bylo s králem. Měli malovat vitráže (barevná okna), iniciály a psát literární texty týkající se Karla IV. Ocenění za výtvarný projev získala žákyně 9.A Zuzka Indráčková a za literární počin byla odměněna žákyně 4. třídy Terezka Kudláčková.

Společně s několika dalšími žáky jsme se zúčastnili slavnostního vyhlášení soutěže. Knihovna měla pro všechny přítomné pozvané děti připravený zajímavý program. My jsme po vyhlášení strávili čas v galerii U Jonáše, kde jsme se učili fotit pomocí krabice. (Ne, opravdu jsme si nebyli kupovat boty.) Jedná se o primitivní techniku vytváření fotografií zvanou Camera Obscura. Zkusili jsme si ve fotokomoře vyvolat snímky, které jsme pořídili na náměstí. Jelikož se jedná o techniku sice primitivní, nepodařilo se nám vytvořit ostré snímky, ale alespoň jsme si na vlastní kůži zkusili, jak bylo těžké vyvolávat fotografie v dobách nedávných, dříve než-li se na trhu objevily digitální fotoaparáty.

R. Plecháčková

Dne 10.5. se konal atletický čtyřboj škol v Pardubickém kraji na našem atletickém stadionu. Vítězem družstev v kategorii žákyň se stala naše škola, ZŠ Benešovo náměstí, a ZŠ Ohrazenice obsadila stříbrnou příčku, zatímco v kategorii žáků bylo pořadí opačné, ZŠ Ohrazenice skončila na první pozici a naše škola obsadila bez hlavních opor až třetí  příčku. Závodníci byli narozeni v rozmezí let 1999 - 2002.

Soutěžilo se v následujících disciplínách:

- sprint na 60 m – chlapci i dívky

- běh na 1000 m chlapci, běh na 800 m dívky

skok, polovina družstva dálka, polovina výška - chlapci i dívky

hod (vrh), polovina družstva míček a polovina koule (dívky 3 kg, chlapci 4 kg)

 

Vítězné družstvo dívek a chlapců postupuje na XIV. Krajskou olympiádu mládeže.
 

Počasí během závodů bylo ideální, atmosféra byla skvělá a na všech závodnících, trenérech, rozhodčích i divácích bylo patrné, že si toto velice sportovní klání užívají. Můžete to posudit sami na přiložených fotografiích.

 

Lenka Benedová

Na významný den ČR, 5. května, jsme měli naplánovanou exkurzi do Terezína. Doprovod nám dělala, přeživši válečných terezínských hrůz, paní Doris, kterou jsme poznali již na podzim v Židovském muzeu v Praze. Doris bylo letos na jaře 90 let a do Terezína byla odvlečena v necelých patnácti letech. Když si budete o druhé světové válce číst doma v učebnici a pít k tomu kakao, tak si budete myslet, že to je hrozně dávno, nebo že se to nemohlo stát, nebo že vás se to netýká. Po návštěvě Terezína a po vyprávění Doris budete vědět, že to nebylo jakoby.

Exkurzi připravila Schobi, doprovod jí dělal HE2, účastníci zájezdu 8. a 9. A

Přidávám fotografie z workshopu o kolektivizaci - byli jste skvělí =)

Schobi