backgroundbackgroundbackgroundbackgroundbackground
Separator

Třída 9.A - 2016/2017

Děkuji všem =)

Schobi

Letní Slavnosti jazyka

V pondělí 26. 6. 2017 proběhly jako každoročně na naší škole letní Slavnosti jazyka – přehlídka rétorických dovedností žáků 2. stupně.

Zúčastnilo se jí 18 vybraných žáků z třídních kol, kteří porotě přednesli své příběhy na libovolně zvolené téma.

V porotě zasedly paní učitelky češtiny 2. stupně – Dražková, Klepalová a Stehnová, které udělily 1. místo v mladší kategorii Tereze Hodásové ze 7. C  a  ve starší kategorii Natáii Paurové ze třídy 9. A.

V průběhu akce se mohli všichni účastníci občerstvit a na závěr získali diplom a sladkou odměnu.

V pátek jsme díky Klubu vojenské historie Pardubice a magistrátu Pardubice skočili časem do těžkého období Protektorátu Čechy a Morava - roku 1942. Nejprve jsme shlédli v budově radnice dokument Ležáky 42. Ihned poté jsme byli naloženi do historických vozidel za emotivní dramatizace dobově oblečených vojáků a civilistů a převezeni na místo tehdejších poprav na Zámečku. Úsměvy zatuhly na obličejích a po těle nám běhal mráz při vyprávění p. Bobka (správce Larischovy vily) o osudech Ležáckých občanů a dětí. Děkujeme!

Profifoto:

http://pardubicky.denik.cz/galerie/g-heydrichiada-skoly-lezaky-20170623-sejk-pce.html

Schobi

 

Ve středu jsme přebrali na Magistrátu Pardubic, z rukou pana náměstka Rychteckého, pohár za 2. místo v Okresní sportovní olympiádě dětí a mládeže, kategorii základních škol. Soutěžili jsme po celý rok v různých sportech. Cenu za školu přebrali Martin Burian, Vendy Hooper a pan učitel Hedvičák. Dík patří všem sportovcům na Benešovce.

Zapsal a fotil HE2

Ve čtvrtek 22.6. se většina tříd 2.stupně zúčastnila školního turnaje v
piškvorkách. Zápasy byly opravdu vyrovnané a všechny týmy ze sebe při
boji vydaly to nejlepší. Všichni soutěžící obdrželi sladkou odměnu a
vítězové navíc odznáčky na památku. Závěrečné přátelské utkání proběhlo
na školní zahradě, kde si žáci mohli vyzkoušet novou instalaci dřevěných
piškvorek.

V pátek 23. 6. 2017 se zúčastníme programu pro školy v rámci projektu 75 let - Silver A / Heydrichiáda (projekce filmu Ležáky 42, diskuze, přesun na Zámeček vojenskými historickými vozidly, prohlídka Larischovy vily).

https://www.facebook.com/events/346549805743399/

Mám 10 míst pro 9. A a 10 pro 9. B - od pátku 9. 6. 2017 bude vyvěšen na dveřích mého kabinetu seznam, kam se zájemci mohou zapsat.

Schobi

 

Němčináři, dne 20. 6. 2017 půjdeme společně do kina. Peníze vybírám do 16. 6. + info, kdo nejde (má lékaře, je na dovolené...).

Cena: 50,-.

Místo: Divadlo 29 (odcházíme ze školy a vracíme se tam)

Das Wunder von Bern

Je léto roku 1954 a Sovětský svaz pouští ze zajetí německé vojáky, kteří bojovali v 2. světové válce. Je mezi nimi i Richard, otec plachého jedenáctiletého Matthiase, který žije s matkou, sestrou a bratrem v západoněmeckém hornickém městě. Chlapec se upíná k náhradnímu otci, jímž je místní fotbalový hráč Helmut Rahn, který Matthiase "adoptoval" jako svého maskota. Otcův návrat domů po třinácti letech zkomplikuje život rodiny, která se s jeho ztrátou už vyrovnala. Richard, zlomený a odcizený lety zajetí, se jen s obtížemi přizpůsobuje svému okolí. Navíc považuje fotbal za nesmysl a nechápe synovu touhu účastnit se Světového poháru ve švýcarském Bernu, jen proto, že v německém týmu hraje jeho idol Helmut. Chlapcova vášeň pro hru a bojový duch však způsobí malý zázrak - probudí v otcově srdci znovu chuť žít... Film režíroval někdejší fotbalista Sönke Wortmann, který příběhu vtiskl věrohodnou atmosféru.

 

Schobi

Už to roste, už to létá, bzučí, štípe, voní, zpívá a vy pořád nefotíte! Proč tu soutěž dělám? Asi pro sebe, takže přikládám inspiraci z víkendu.

Foťte jak šílenci, to vám vzkazuje HE2

Celý Eko-umělecký projekt mezi ZŠ Pardubice, Benešovo nám. a Walter-Gropius-Gymnasium Selb byl realizován jako akce Česko-německého kulturního jara 2017 v termínu 26. – 29. 4. 2017 v Selbu, SRN a 17. – 20.5. 2017 v ČR, v Pardubicích.

Při příležitosti 20. výročí podepsání Česko-německé deklarace dne 21. ledna 1997 probíhá v období od dubna do června 2017 v rámci strategického dialogu mezi Spolkovou republikou Německo a Českou republikou na obou stranách hranice Česko-německé kulturní jaro. Tato iniciativa je společným dílem Ministerstva zahraničí SRN a Goethe-Institutu v Praze ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR, Ministerstvem zahraničí ČR a Česko-německým fondem budoucnosti. Cílem Kulturního jara není pouze poukázat na naši úzkou spolupráci v oblasti kultury, ale především podnítit její další rozvoj. Iniciativa tak přispívá k dalšímu prohloubení česko-německých vztahů. (http://www.fondbudoucnosti.cz/getFile.aspx?itemID=3145)

Organizace Ökologische Bildungsstätte Burg Hohenberg e. V. s vedoucí projektu Dr. Kristinou Schröter a Goethe-Zentrum Pardubice v čele s ředitelkou Ingou Meissner hledaly nejprve školy, které by se projektu zúčastnily. Za významné spoluúčasti obou organizací a především obou zmíněných dam byla navázána spolupráce mezi oběma školami a uskutečněn výměnný pobyt žáků. Za německou stranu se účastnila programu třída 9. B s pedagogy Marcusem Stöckelem a Caroline Schmeisser. Českou část tvořil výběr 22 žáků z  9. A a B pod vedením Ireny Schoberové a Jany Mivaltové.

Projekt cílil na navázání kontaktů mezi školami a budoucí spolupráci, přátelství dětí, prolomení jazykových bariér a zamyšlení se nad ekologií v každodenním životě.

V rámci pardubické části projektu vytvářela skupina dětí 2-dílnou skulpturu s tématem „Životní prostředí a sousedství“ z přírodních materiálů, které si nejprve vyrobila při workshopech v Ekocentru Paleta a poté zapracovala do celkového díla, které tak jako při první výměně bude spravedlivě rozděleno a část zůstane zde a část poputuje do Selbu.

Druhá skupina se věnovala tématu „Ekologie a jídlo“, jehož součástí byla mimo jiné i ekologická stopa, problematika podmínek zvířat ve velkochovech a ochutnávka bio a ne bioproduktů. Společný program pro všechny zahrnoval poznávací hru naším městem tzv. Stadtrallye, jazykovou animaci, přípravu společné večeře pro všechny zúčastněné, sportování zaměřené na atletiku za dohledu našeho trenéra Martina Skřivánka a závěrečné zhodnocení projektu s grilováním.

Celá akce by nebyla možná bez finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti, Goethe Institutu Praha, spolků Bayrischer Jugendring, Lions Club Selb a Freunde des Walter-Gropius-Gymnasium, kterým bychom chtěli touto cestou poděkovat.

Velký dík patří samozřejmě všem žákům, kteří byli skvělí a jejich trpělivým rodičům, protože jsme plánovaný konec ve 21:00 mnohdy přetáhli =)

Obrovské poděkování si od nás zaslouží Inga Meissner z Goethe-Zentra Pardubice, která neúnavně organizovala, tlumočila, podporovala, komunikovala a vyzařovala energii, kterou nás nabíjela do dalších náročných dnů.

Irena Schoberová + Jana Mivaltová


A přišlo jaro a květinové děti se vyrojily i v 9. A =) Let´s the SUNSHINE in!

A jak jim to sluší!

Schobi