backgroundbackgroundbackgroundbackgroundbackground
Separator

Třída 9.B - 2014/2015

Vážení rodiče, milí mí žáci,

nadešel čas se s vámi rozloučit.

Děkuji za spolupráci, za podporu ve výchově a vzájemnou úctu.

Vám, milí žáci, přeji, aby se vám v životě dařilo a splnila se vám  všechna přání. Přijďte se s námi podělit o zážitky z nových škol. Rádi vás vždy uvidíme.

Přeji krásné, pohodové a odpočinkové prázdniny. 

Lenka Klepalová

Vesmír, hvězdy, planety, astronomové, mimozemský život, lidé i zvířata ve kosmu......to a mnohá další témata byla k povídání s našimi deváťáky v průběhu května a června. A tak někteří dali své představy a poznatky na papír a ve třídě vznikla obří plocha se zajímavými informacemi.

Děkuji všem žákům, kteří se našeho projektu zúčastnili. V.Š.

 

V den výročí vypálení obce Lidice jsme se sem vypravili. Rozděleni na dvě skupiny jsme navštívili nejprve muzeum s velmi emotivní expozicí mapující osud obce a jejích obyvatel. Poté jsme se odebrali do učebny, kde jsme za pomocí autentických lidických fotografií prošli dějinami Protektorátu včetně atentátu na zastupujícího říšského protektora R. Heydricha a následné likvidace Lidic. Následně jsme se odebrali na prohlídku pietního území, kde jsme uctili oběti lidického masakru položením kytice růží k pomníčku lidických dětí. Čest jejich památce!

Všechny informace o Lidicích, jejich historii a památníku najdete na webu www.lidice-memorial.cz

Pro všechny to byl velice silný zážitek.

Schobi + I. Dražková

 

Ve čtvrtek v odpoledních hodinách proběhla ve společenském sále radnice slavnostní prezentace výsledků badatelských skupin žáků základních škol v rámci projektu společnosti Post Bellum "Příběhy našich sousedů". Naši školu skvěle reprezentovaly dva týmy.

Tým z 8. A ve složení Káťa Bartakovičová, Zuzka Indráčková, Bětka Levínská a Alex Urbanová zaznamenal příběh paní Ludmily Levínské roz. Metteové. Tým deváťáků ve složení: Terka Běloušková, Dan Hanzlík, Šárka Horváthová, Anička Kochová a Gabča Velinská zpracoval životní osudy paní Jarmily Stibicové. I když se naši zástupci nakonec nedostali "na bednu", v mých očích jsou vítězové.

V rámci projektu jsme se scházeli téměř půl roku a každý do toho dal maximum. Týmy měly za úkol sejít se s pamětníky a zpracovat jejich vyprávění. Mnohému jsme se naučili i díky workshopům videoprojekce a animace. Navštívili jsme také pardubický archiv a deník. Prožili jsme společně nezapomenutelné chvíle a tento projekt je pro každého z nás cennou životní zkušeností. Výsledky naší práce, ale i práce našich konkurentů si můžete prohlédnout na stránkách: http://www.pribehynasichsousedu.cz/pp/pribehy-pametniku/pardubice/ a naši cestu projektem na přiložených fotografiích.

Děkuji paní Jarmile Stibicové a paní Ludmile Levínské i celé její rodině, všem účastníkům i všem ostatním, kteří nás podporovali.

Schobi

Došlo ke změně času a místa odjezdu naší exkurze do Lidic:

Odjezd ve středu 10. 6. 2015 v 6:45 z parkoviště Krematoria.

Schobi

V pondělí 1. 6. 2015 uspořádali žáci 9. B a 8. B pro své mladší spolužáky z prvního stupně sportovní dopoledne u příležitosti Mezinárodního dne dětí.

V 8. 30 na školní hřiště nastoupili žáci 1.- 5. tříd pod dohledem svých paní učitelek. Paní zástupkyně Vlasáková zahájila sportovní klání a děti se úprkem rozeběhly na různá stanoviště plnit připravené úkoly.

Připraveny byly míčové a poznávací soutěže, ale i chůze na chůdách, či přetahování, skákání přes překážky, hledání různých předmětů.

Dopoledne se vydařilo, sluníčko svítilo a všichni jsme byli velmi spokojeni.

L. Klepalová

Ve středu 3.6. píšeme písemku c chemických výpočtů - hmotnostní zlomek, molární hmotnost (vztah mezi m, n a M) a koncentrace roztoku.

Nezapomeňte kalkulačky!

DZ

Blíží se konec školního roku a my budeme finišovat s dějinami 20. století. Tento týden jsme věnovali období hippies, válce ve Vietnamu a mírovému úsilí.

Schobi

           Týden od 18. - 22. května jsme spolu s žáky z 8. B a paní učitelkami Macíkovou, Klepalovou a Dražkovou strávili v Orlických horách na Chatě Orlice.

Proč? Protože jsme se všichni těšili na školu v přírodě.

Meteorologům sice předpověď počasí moc nevyšla, ale nám to náladu nekazilo.

           Plně jsme se věnovali vybíjené, fotbalu, tenisu, ping-pongu, ale i procházkám do okolí. Jen škoda, že jsme nemohli otestovat tamní bazén. No a když ve středu úplně celý den pršelo, hráli jsme stolní hry a pořádali soutěže. Čtvrteční večer zakončila diskotéka pod hvězdnou oblohou.

          Obohaceni o nové zážitky jsme se vrátili domů a mrzí nás, že to byla naše poslední škola v přírodě.

Včera jsme putovali Geoparkem Železné hory. Já a výběr žáků z 9. ročníků spolu se studenty Gymnázia Dašická. S sebou pevné boty, přilbu, ochranné brýle a geologická kladívka nám byla zapůjčena. Navštívili jsme tyto lokality: Litošice, Brloh, Lichnice, Prachovice, Nasavrky, Ctětín a Rabštejnskou Lhotu. Putovali jsme geologickými érami a jejich útvary a to co se v terénu vytvářelo stovky miliónů let, jsme my stihli i v tom nejpomalejším autobuse, který existuje, za několik hodin. Doprovázely mě samé ženy, chovaly se ukázněně, slušně, pozorně naslouchaly, ale z výrazů jejich obličejů jsem vyčetl, že geologie není jejich šálek kávy. Přesto jsem je do školy dovezl chytřejší a možná i s novou motivací k učení, když viděly co obnáší práce v žulovém lomu. Moje taška narvaná nasbíranými "šutry" mi málem urvala ruce. Byla to dobře připravená akce, poděkování posíláme Gymnáziu Dašická.

S děvčaty do hornin a minerálů bušil HE2