backgroundbackgroundbackgroundbackgroundbackground
Separator

Třída 9.B - 2022/2023

Koncem února a v březnu probíhala u nás ve škole matematická soutěž Pangea. 
Soutěže se zúčastnilo 31 žáků ze 4. a 5. ročníků, z II. stupně soutěžilo 32 žáků.
Nejlepšího výsledku na naší škole dosáhl Filip Taraba z 8.B, který získal 45 bodů, a v Pardubickém kraji se tak umístil na 18. místě mezi žáky osmých ročníků a tercií. Výborného výsledku - 42 bodů – dosáhli i dva žáci z 5.B, a to Alexandra Svědíková a Matyáš Shejbal. Sdílí 23. místo v kraji ve své kategorii.
V ostatních ročnících obsadili ve školním kole první místa: Ema Šulcová ze 4.D, Tobiáš Pithart z 6.A, Vojtěch Juška ze 7.A a Filip Horálek z 9.A.
Výsledky jsou nyní k nahlédnutí na webu pangeasoutez.cz: každý žák, který se účastnil, se může po zadání svých přihlašovacích údajů podívat na svoje výsledky. 

Za tým učitelů
Ilona Fišerová

 

Poslední listopadový den se sešli šachisté z Pardubických škol v KD Hronovická. Soutěžilo se ve čtyřčlenných družstvech. Každý člen družstva odehrál deset partií. Součet dílčích vítězství určil celkové pořadí. Bezkonkurenčně zvítězilo družstvo z víceletého gymnázia Dašická, které neprohrálo jedinou partii. Naše družstvo složené z žáků Táborský Radim, Horálek Filip, Horálková Aneta (všichni 9.A) a Adam Routner (9.B) obsadilo krásné třetí místo. Domů si odnesli bronzové medaile a hezký pocit ze hry.

Gratulujeme a děkujeme za reprezentaci školy.

Štrofová

 

Den na „zdrávce „ Ve středu 23. listopadu 2022 se naše devítky spolu se svými třídními učitelkami Štrofovou a Klepalovou a paní asistentkou Jezdinskou zúčastnily preventivního programu na SZŠ v Černé za Bory pod názvem Hrou proti AIDS. Po příjemné cestě jsme před devátou ranní dorazili do cíle naší cesty. Přestože venku bylo pošmourno, před „zdravkou „ nás vítal nápis „Hrou proti AIDS .“ Příjemně vytopená tělocvična slibovala skvělý zážitek. A opravdu to tak bylo. Budoucí zdravotní sestřičky nás rozdělily do šesti družstev, která na šesti stanovištích získávala podrobné informace o této nemoci. Zábavnou formou jsme byli poučeni o možnosti nákazy, léčby, ale i prevenci tohoto onemocnění a v závěru bylo vyhodnoceno nejlepší družstvo celého programu. Vítězové si odnesli drobné ceny. Tento program se nám velmi líbil, a dokonce jsme byly pochváleny, jaké šikovné žáky jsme přivedly. Cestou jsme si všichni o programu povídali a byli jsme rádi, že jsme strávili tak příjemné dopoledne. Mgr. L. Klepalová a Mgr .P. Štrofová

Ve středu 23. listopadu 2022 se uskutečnilo okrskové kolo florbalu chlapců 8. a 9. tříd, kterého se zúčastnilo osm základních škol a mezi nimi i ta naše. Týmy byly rozlosovány do dvou skupin, ve kterých odehrály zápasy každý s každým.
V naší skupině jsme se utkali s ZŠ Josefa Ressla, ZŠ Dubina a ZŠ Polabiny II. Celkově jsme získali čtyři body, které pro nás znamenaly postup z druhého místa do semifinále. Podle systému turnaje na nás čekal vítěz druhé skupiny ZŠ Pardubice Ohrazenice. Odehráli jsme vyrovnané utkaní, ve kterém jsme v poslední minutě obdrželi branku, na kterou jsme již nedokázali odpovědět. Z postupu do okresního kola se tak mohl zaslouženě radovat soupeř.

Všem moc děkujeme za předvedené výkony a reprezentaci školy.

Horálek, Pintner, Švec – 9.A
Fendrich – 9. B
Bezdíček, Čermák, Horák, Chovanec, Kohoutek a Linha – 8. A
Blažek, Nejezchleba – 8. B   

Mokříž

 

Ve dnech 14. až 16. listopadu se uskutečnil poznávací zájezd pro žáky 8. a 9. ročníků do sousedního Polska.
První den jsme navštívili koncentrační tábor Osvětim I. a Osvětim - Březinka. Místa, která byla svědky krutosti, ale také příběhů o lidské odvaze a síle. 
Následující den jsme strávili celodenní prohlídkou královského města Krakov. Naše putování Krakovem započalo ve čtvrti Kaziměř - založené na počátku 14. st. slavným polským králem Kazimírem Velikým. Od 16. st. byla důležitým židovským a kulturním centrem. Dodnes zde stojí 7 synagog. Genius loci je vskutku unikátní, takže není divu, že si toto místo vybral S. Spielberg jako kulisu svého filmu Schindlerův seznam. Rozloučení s tímto místem bylo stylové u nejvyhlášenějšího prodejního místa místní speciality Zapiekanky. Z Kaziměře jsme se vydali k dračí sluji pod kopcem Wawel, na kterém se nachází královský palác.  V dávných dobách zde údajně sídlil věčně hladový drak, který trýznil zdejší obyvatele. Až rytíř Krak nad drakem zvítězil lstí a na jeho počest se město jmenuje Krakov. A protože se jednalo o den splněných přání na Wawel jsme se podívali 2x. Dobrovolníci zde navštívili Katedrální baziliku sv. Stanislava a sv. Václava. Ostatní se pokochali místem osídleným již od pravěku s údajnou spirituální silou. Podle hinduistů rozhodil bůh Šiva po světě 7 kamenů - tato místa = čakry nyní vyzařují pozitivní energii. Patří k nim Dillí, Jeruzalém, Mekka, Delfy, Řím, český Velehrad a Krakov. Pozitivně vyladěni jsme směřovali naše kroky do Starého města a kolem největšího středověkého náměstí v Evropě - Rynek Glówny - jsme opravdu málem prochodili boty. Stálo to za to - Sukkeinice, Radniční věž, Adasz, Kostel panny Marie, Kostel sv. Vojtěcha, univerzita, orloj, Florianská brána, Barbakán, ... 
Na závěr našeho výletu jsme se vypravili do vyhlášenych solných dolů ve Wieliczce, které jsou na seznamu památek UNESCO. Stáří tohoto místa se odhaduje na více než 700 let. Síť chodeb a komor dosahuje délky 300 km. Všechny sochy vytvořené ze soli amatérskými umělci budí respekt a úctu k jejich práci. 
Srdečné poděkování patří panu řidiči, který nás bezpečně dovezl tam i zpět, a slečně průvodkyni, se kterou jsme se neztratili ani ve spletitých uličkách Krakova. 
Počasí nám přálo. Doufáme, ze si všechni zájezd užili a odnesli si cenné informace a poznatky. 
 
Jana Mivaltová+Jakub Mokříž+Irena Schoberová

Ve středu 19.10.202 se naší škole konalo školní kolo matematické soutěže Pythágoriáda. Žáci 6. až 9. ročníků řešili během šedesáti minut 15 slovních úloh. Do soutěže se celkem přihlásilo rekordních 46 žáků. Úspěšnými řešiteli jsou žáci, kteří získají alespoň 8 bodů z 15. Kdo do dalšího kola postoupí? O tom rozhoduje předseda okresní komise podle místních podmínek. Okresní kolo se koná 22.11.2022 na ZŠ Polabiny. Výsledky ostatních řešitelů najdete v Teamsech v týmu „Pythágoriáda“.

 

úspěšní řešitelé:

Radim Jičínský            10 bodů          9.A

Filip Horálek                10 bodů          9.A

Jakub Šerý                   8 bodů           9.A

Viktorie Bajerová          8 bodů           9.A

Natálie Modlíková         8 bodů           7.C

 

kabinet matematiky

 

Přírodovědný klokan

Ve středu 12.10.2022 se na naší škole konalo školní kolo soutěže Matematický klokan pro žáky 8. a 9. ročníků. Do soutěže se přihlásilo celkem 24 žáků. Během 40 minut řešili otázky z oblasti matematiky, fyziky, chemie a všeobecných znalostí. Na výběr vždy měli jednu z možných variant.

Mezi nejlepší řešitele patří:

Filip Taraba        8.B

Adéla Zvolánková            9.B

Adéla Jiroušková             9.B

Ostatním žákům děkujeme za účast.

kabinet matematiky

 

Dne 14.9.2022 se Adéla Jiroušková, Alena Petříčková, Sofie Stoklasová a Kamil Francl zúčastnili akce Technohrátky, která se konala na Střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole Chrudim. Spolu s dalšími deváťáky plnili v průběhu dne různé úkoly spojené nejen se zemědělstvím, ale zaměřené například i na chemii. Mezi nejoblíbenější aktivity patřila slalomová jízda s kolečkem a nácvik dojení. Žáci se během dne také seznámili s oborem dendrologie, tříděním odpadů a vyzkoušeli si pokusy v chemické laboratoři. V průběhu celého dopoledne se všichni dobře bavili, ale také získávali mnoho zajímavých informací, které se jim následně hodily v odpoledním kvízu. V tomto kvízu se našim žákům podařilo zvítězit a porazit všech 9 škol. Vítězství bylo pro žáky o to cennější, že byli v početní nevýhodě a museli se poprat se značnou přesilou svých vrstevníků z ostatních škol. Což se jim podařilo na výbornou a ve vědomostním kvízu obsadili první místo. Po sečtení všech bodů ze všech aktivit z dnešního dne se naši žáci umístili na krásném druhém místě o pouhý půl bodu za vítězi ze ZŠ Prodloužená Pardubice. Tato těsná porážka určitě nikoho příliš nemrzela, protože díky prvnímu místu ve vědomostním místu jsme si z akce odvezli kromě plno zážitků také nádherný dort

Na podzim letošního roku ( předpoklad je počátek listopadu) se chystáme vyjet na třídenní poznávací zájezd do Polska. Jedná se o návštěvu Osvětimi, Krakova a solných dolů ve Wieliczce. Předběžný program je následující:

1. den Odjezd z Pardubic v ranních hodinách (6:00 – 7:00). Odpoledne návštěva Osvětimi - prohlídka největšího koncentračního a vyhlazovacího tábora v dějinách lidstva. Během 3,5 hodinové prohlídky památníku a muzea Vám místní odborný průvodce poví historii tábora a provede Vás po objektech a celách. Studenti mají též možnost shlédnout 15-ti minutový film o osvobození tábora. Součástí prohlídky je i druhá část komplexu separační tábor Březinka. V podvečer se ubytujeme v hotelu ve Wieliczce, večeře.

2. den Po snídani vyrazíme do Krakova – celodenní prohlídka královského města. Krakov - město s pohádkovou atmosférou protkanou bohatou historií a množstvím místních legend. Nejdříve si prohlédneme kouzelné Staré město se zámkem, katedrálou a hrobkou polských králů. Po Královské cestě sestoupíme z Wawelského návrší k největšímu středověkému náměstí v Evropě a budeme obdivovat úchvatný dřevěný oltář v kostele Panny Marie. Budete mít také možnost shlédnout Starou synagogu a židovský hřbitov ve čtvrti Kazimierz, která byla v minulosti centrem života židovské komunity. Večer ubytování ve Wieliczce, večeře.

3. den Po snídani návštěva solného dolu ve městě Wieliczka nazývané „polskou solnou katedrálou“. Sestoupíme hluboko do podzemí a na 3,5 km dlouhé trase budeme obdivovat solné sochy historických i mýtických postav, nádhernou kapli s úžasnou výzdobou, podzemní jezero a malé muzeum přibližující historii těžby soli. Návrat zpět do Pardubic v podvečerních hodinách. 

Je možné, že dojde k nějaké změně. Vše závisí na vývoji situace. 

Cena je předběžně stanovena na maximální výši 4500,-. 

Vzhledem k charakteru zájezdu si vyhrazuji právo na výběr účastníků a nepřijetí některých žáků s prohřešky či nevhodným chováním. 

Zájemci se hlásí J. Mivaltové do 24. 6. 2022 s podpisem zákonného zástupce v Zápisníku žáka, kde bude zapsáno, že se závazně na tento zájezd přihlašujete. 

V průběhu léta bude nutné zaplatit první zálohu, protože vstup do Osvětimi se platí 3 měsíce předem.

V případě dotazů se na mne obraťte.

Jana Mivaltová

mivaltova.jana@benesovka.cz

Naše škola je zapojena do projektu Implementace Krajského akčního plánu Pardubického kraje II (I-KAP II), zaměřeného na podporu polytechnického vzdělávání. 

 

V rámci tohoto projektu se vybraní žáci 9. a 8. ročníků v úterý 19. dubna zúčastnili druhého projektového dne na Gymnáziu, Pardubice, Dašická 1083, který byl zaměřen na detekci radioaktivního záření. 

 

Na začátku čekala na naše žáky trocha teorie, z výkladu a prezentace se dozvěděli základní informace o radioaktivitě a radioaktivním záření. Následovalo představení a seznámení s měřicím přístrojem a příslušným softwarem.

 

A poté už se do měření mohli vrhnout samotní žáci, kteří pracovali ve tříčlenných skupinách. Čekalo na ně několik zajímavých úloh, ve kterých zjišťovali druh záření, které různé materiály vyzařují a jeho energii. Pokusy si také ověřili, které materiály jsou vhodné k odstínění jednotlivých druhů záření. Vše poctivě zaznamenávali do připraveného elektronického dokumentu. Na nejlépe pracující skupinu čekala odměna.    

 

Bylo i pár nebezpečnějších pokusů, na které se žáci pouze dívali. Na závěr si zopakovali vše, co se naučili. Věříme, že všichni se nejen dobře bavili, ale především získali mnoho nových informací o radioaktivitě a díky pokusům si tyto informace zafixovali. 

 

Kopecký, Mokříž a Zelinková
 

Pozn.: Všechny pokusy byly prováděny s bezpečnými hodnotami radiace.