backgroundbackgroundbackgroundbackground
Separator

Španělský den na Benešovce

05.02.2018

Zvládli jsme to! Tímto zvoláním bychom mohli zhodnotit a zároveň shrnout Španělský den neboli Den mezinárodní kuchyně v českých jídelnách, který se minulou středu konal na naší škole.

31. 1. 2018 nebyl na naší škole pouze dnem, kdy se rozdává pololetní vysvědčení, byl to také den plný vzácných návštěv, neobyčejných vystoupení žáků v barvách a rytmu Španělska a v neposlední řadě také kulinářských objevů.

Po týdenních přípravách žáků i učitelů v podobě zpracovávání španělské kultury, tradic i reálií do projektů a výtvarných děl, kterými se postupně zdobila škola, nastal den D. V 9 hodin dorazil na Benešovku španělský velvyslanec pro ČR J. E. Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín v doprovodu Jiřího Rejdy, DiS, starosty 5. městského obvodu., Ing. Vladimíra Štefančíka, zástupce odboru školství Pardubického kraje, Mgr. Michala Maláta, prezidenta AŠJČR, PhDr. Karla Jahody, výkonného ředitele AŠJČR, a dalších.

 Hned ve vestibulu je přivítal za hudebního doprovodu několika vyučujících neoficiální školní pěvecký sbor nacvičeným pásmem písní. Poté přišlo na řadu oficiální seznámení všech zúčastněných s náplní dne v rámci projektu. Následoval přesun do tělocvičny, kde po akrobatickém vystoupení žáků sportovních tříd zatančila flamenco skupina žákyň oděných do španělských šatů.

Poté se pan velvyslanec se svým doprovodem postupně podíval na výuku vybraných tříd na 1. a 2. stupni. Zatímco se 5. A zaměřila na metodou CLIL, kdy žáci propojovali své znalosti z českého a anglického jazyka, aby vyvodili a doplnili do té doby neznámá slovíčka ve španělštině, žáci 8. C orientovali svou pozornost na historii, v níž se krom propojení českých a španělských dějin plavili s Kryštofem Kolombem za jeho věhlasnými objevy.

Na závěr návštěvy zavítali hosté spolu s vedením školy do školní jídelny, kde se ku příležitosti projektu Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách podávalo typické španělské tříchodové menu - andaluské gaspacho, velancijská paella a jako dezert pomeranč s medem a olivovým olejem.

Panu velvyslanci spolu se zástupci kraje, města i Asociace školních jídelen se den strávený na Benešovce líbil, všichni si pochutnali na španělském obědě a byli potěšeni různorodostí a nápaditostí celého programu, včetně výzdoby školy. Stejně nadšení byli z celé akce i všichni žáci, kteří se již těší na příští ročník Den mezinárodní kuchyně v českých jídelnách.

Více na:

https://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/spanelsky-velvyslanec-na-benesovce-i-v-kuchyni-20180201.html

Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce
Španělský den na Benešovce