backgroundbackgroundbackgroundbackgroundbackground
Separator

Třída 9.C - 2013/2014

Ve čtvrtek 22. ledna dopoledne zaplnili dvě učebny zájemci  o zeměpisnou olympiádu. 34 žáků druhého stupně začalo odpovídat na otázky s pomocí atlasu - to byla první část školního kola. V druhé části již pracovali bez atlasu. Pro 6. ročník (kategorie A) byly připraveny otazky z oblasti astronomie a kartografie, 7.ročník (kategorie B) odpovídal na otázky týkající se Ameriky a Asie a 8. a 9. třídy( kategorie C) řešily Evropu. Do krajského kola postupují jen vítězové jednotlivých kategorií.

Za účast všem žákům děkujeme

PaaZ

 

Ve čtvrtek 22. ledna dopoledne zaplnili dvě učebny zájemci  o zeměpisnou olympiádu. 34 žáků druhého stupně začalo odpovídat na otázky s pomocí atlasu - to byla první část školního kola. V druhé části již pracovali bez atlasu. Pro 6. ročník (kategorie A) byly připraveny otazky z oblasti astronomie a kartografie, 7.ročník (kategorie B) odpovídal na otázky týkající se Ameriky a Asie a 8. a 9. třídy( kategorie C) řešily Evropu. Do krajského kola postupují jen vítězové jednotlivých kategorií.

Za účast všem žákům děkujeme

PaaZ

 

V úterý 24.6.2014 jsme se se žáky devátých, osmých ročníků a třídou 7.A vydali do kongresové centra Afi paláce, kde jsme shlédli film Matěje Mináče NICKYHO RODINA. Dokumentární film s hranými sekvencemi mapuje osud sira Nicholase Wintona, který před vypuknutím 2. sv. války zachránil z území Československa 669 dětí. Průvodci celého dopoledne nám byli studenti gymnázia OPEN GATE, kteří se angažují, aby byla panu Wintonovi udělena Nobelova cena za mír. Celý program byl završen besedou s paní Zuzanou Marešovou, jež je jedním z "Wintonových" dětí. Životní příběh dosud vitálního 105-letého N. Wintona v nás zanechal silné emoce a jistě i inspiraci, jak se i my můžeme zapojit do pomoci druhým.

K iniciativě za Nobelovu cenu za mír pro sira Nicholase Wintona se můžete připojit i Vy. Stačí navštívit stránky:

http://www.nicholaswinton.eu/cs/online-petice

a připojit svůj hlas/podpis.

Děkujeme

Schoberová

V pondělí 9. 6. se část žáků druhého stupně rozhodla před vedry utect do vědecko - zábavního centra IQ Park v LIberci. Na čtyřech podlažích měli možnost zábavnou formou ověřit a doplnit své znalosti fyziky, prověřit zdravý rozum, vyluštit řadu hlavolamů a vyzkoušet i ne zcela běžné činnosti.

Celé čtyři hodiny mohli žáci všechny exponáty zkusit na vlastní kůži. Zvážit se na vesmírné váze, lehnout si na fakírské lůžko, vytvořit vodní vír, projít zdcadlovým bludištěm, vyrobit si televizní předpověď počasí a spoustu dalšího. Nejvíce žáky zaujala kabina potápějícího se Titaniku. 

Všichni jsme odjížděli velmi spokojeni a snad se opět vrátíme HD.

 

Deváťáci, v úterý 17.06.2014 jdeme v rámci dějepisu do muzea. Vezměte si 10 Kč na vstupné.

Schoberová

Ve čtvrtek 5.6. píšeme písemnou práci z fyziky na téma zdroje energie.

DZ

Ve středu 4.6. píšeme písemku z chemie na téma koncentrace roztoků.

Nezapomeňte kalkulačky!

DZ

Už dlouho jsem, zavřený mezi vycpanými zvířaty v kabinetu biologie, toužil po výrazném úspěchu jako moji tělocvikářští kolegové. Lenka Nováková vyhrála kraj v plavání a byla na republice, Martin Skřivánek vyhrál kraj v atletickém čtyřboji  a Zorka Paarová vyhrála kraj a jede na republiku v orientačním běhu. A já pořád nic, sedím v biologii, za mnou stojí kostra a děti mi nosí brouky, housenky a pavouky. Konečně včera jsem se dočkal. Protože pravidla softballu znám jenom já, padla volba na mě. Sestavit tým super hrdinů byla již hračka, přestože jsme v ten samý termín bojovali v Chrudimi na čtyřboji. A to už jsou oni, naši hrdinové: Marek Miřejovský – kapitán, Michal Ilič – excelentní pálkař, Jakub Kozák – nejcennější hráč, Svatý David , který není vůbec svatý, Honza Matějíček – kečr, Honza Zelenka – osmák, Vašková Zuzana a Alena – softballistky, profesionálky, jsou si tak podobné, že vypadají jako dvojčata, Ondra Kubíček – nejmladší hráč, kterého připravuji na kapitánskou roli. Nesmím zapomenout ani na kvalitní lavičku, kde byli připraveni nastoupit Lukášové Prix a Chramosta spolu s Petrem Černým. Vyhráli jsme skupinu, když jsme porazili Polabiny 1 a Choltice, s kterými jsme vyhráli ve vyhroceném zápase až v prodloužení. Potom jsme čekali, jak dopadnou boje ve druhé skupině, podle předpokladů vyhráli borci z Ohrazenic. Na taktické poradě před finálovým duelem jsme si řekli, že za prohru může kapitán a za výhrou stojím já, trenér. Jak jednoduché, nejdůležitější bylo nenechat si Ohrazenice utéct hned na začátku. K našemu velkému překvapení nám vše vycházelo a Ohrazenice odpadly. Turnaj byl zároveň krajem a my postoupili do republikového finále, které se koná v Praze. Všem moc děkuji za příkladnou reprezentaci školy.

Z kabinetu biologie až do Prahy se dostal HE2

V uplynulých hodinách dějepisu jsme spolu se studentkou Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, Lucií Vybíralovou nahlédli pod pokličku operace Silver A, jejíž činnost probíhala u nás v Pardubicích a okolí.

Hned první společnou hodinu jsme si představili nejen samotné členy Silver A (A. Bartoše, J. Valčíka a J. Potůčka), ale i ostatní osobnosti neméně důležité k úspěšné činnosti operace - A. Košťála, A. Bartošovou, V. Junkovou, manžele Bartoňovi, Žváčkovi, Krupkovi a Hladěnovi. Jednotlivé informace o nich jsme se dozvídali společně ve třech skupinách. Informace jako např.: život, zajímavosti a další. Jen osud zůstal u mnohých neprozrazen a brzy jsme se měli dozvědět více…

Do terénu pardubických ulic jsme vyrazili hned druhou společnou hodinu. Jak jsme procházeli ulicemi Sladkovského, Hronovická, Smilova, přes třídu Míru a Pernerovu ulici až k budově krajského úřadu, odkrývali jsme veškerá zbývající tajemství a dozvídali nové informace. Každý z nich, ač měl život sebe víc rozdílný, svým osudem si byli téměř všichni rovni – zbraň popravčího, hrůza koncentračního tábora, či sebevražda to vše čekalo účastníky Silver A až na manžele Krupkovi, kterým se podařilo přežít. Myslím, že stát na všech těch místech, kde se to vše odehrávalo, přestavovat si to a cítit tu atmosféru bylo něco naprosto neskutečného.

Naší společnou cestu po stopách Silver A jsme ukončili závěrečným shrnutím všech našich poznatků a vytvořením vlastní pamětní desky účastníka, který nás nejvíce zaujal. V našich třech utvořených skupinách se objevily pocty  A. Bartošové, A. Bartošovi a J. Potůčkovi.

Klidně bychom si vsadili, že tento projekt byl pro nás poučný a nebavil nás jen kvůli ulití z učení, ale protože jsme měli možnost dozvědět se opět něco více o našem rozmanitém městě. Určitě až jednou projdeme kolem jednoho z míst, které jsme navštívili, vzpomeneme si na těchto pár úžasných hodin…

Z. Havelková, 9.C